Jabłuszko sandomierskie to tanie wino z rozlewni w Dwikozach.

Definicja – co to znaczy jabłuszko sandomierskie

Jabłuszko Sandomierskie to nie jest zwykłe wino, to wino legenda. Trunek spożywany był najczęściej w okolicach Sandomierza, gdyż stąd właśnie pochodzi, a konkretnie z rozlewni w Dwikozach. Jabłuszko Sandomierskie w czasach swojej świetności zawędrowało również do województwa lubelskiego, śląskiego, mazowieckiego, a może nawet w dalsze rejony Polski. Skąd wziął się fenomen trunku? Jabłuszko swoją popularność zawdzięcza cenie. Butelkę o pojemności 0,75 l można było dostać już za 3,50. Dla osób, które swą młodość przeżywały w latach 70 – 90 wino to ma smak wakacji, pierwszej miłości, wagarów i szalonych imprez w akademiku. Nieliczni koneserzy są w stanie zdobyć Jabłuszko Sandomierskie również dziś. Można je dostać bezpośrednio w rozlewni w ilościach hurtowych.


Przykłady użycia określenia jabłuszko sandomierskie

  • – Mój stary ma w barku jabłuszko sandomierskie, może mu podprowadzimy?
    – Chcesz pić winiarza za 3,50? Ja się boję.
    – Cieniasie, kiedyś wszyscy to chlali i żyją.
  • – Kiedyś w sklepach to były trunki, Jabłuszko Sandomierskie można było za grosze dostać.
    – Teraz wszystko nie dość, że drogie to jeszcze bez smaku i mocy.