Określenie poncz posiada dwa różne znaczenia:

1. Napój alkoholowy

2. Roztwór używany do nasączania ciasta

Definicja – co to znaczy poncz

1. Poncz to napój alkoholowy spożywany w wersji gorącej lub zimnej. Oryginalnie ma słodki, korzenno-owocowy smak, wzbogacony aromatem herbaty. Najczęściej przyrządza się go na bazie wina, rumu lub wódki. Prostsza, tańsza i znacznie bardziej popularna na imprezach wersja tego trunku to po prostu alkohol i sok owocowy. Slangowo określa często tanie wino lub inny tani alkohol, który pijemy wyłącznie, żeby nas sponiewierało.
2. W cukiernictwie poncz to płyn, którym nasącza się ciasto (najczęściej biszkopt). Dzięki niemu nie jest ono suche. Może być przygotowywany z dodatkiem alkoholu, jak i bez. Najprostszy przepis na poncz to: woda, cukier, sok z cytryny. A najczęściej używanymi trunkami w wersji alkoholowej są: likiery, rum, wódka, nalewki.


Przykłady użycia określenia poncz

  • – Będziesz miał jakieś alko?
    – Spokojnie, przygotowałem całą misę ponczu.
  • – Mmm to najlepszy tort, jaki jadłem.
    – To dlatego, że nasączyłam biszkopt ponczem z dodatkiem nalewki od ciebie.

Poncz – analiza i ciekawostki

Słowo poncz oryginalnie po hindusku panch oznacza pięć, bo właśnie z tylu składników się składa.