Określenie poncz posiada dwa różne znaczenia:
1. Napój alkoholowy
2. Roztwór używany do nasączania ciasta
Definicja – co to znaczy poncz
1. Poncz to napój alkoholowy spożywany w wersji gorącej lub zimnej. Oryginalnie ma słodki, korzenno-owocowy smak, wzbogacony aromatem herbaty. Najczęściej przyrządza się go na bazie wina, rumu lub wódki. Prostsza, tańsza i znacznie bardziej popularna na imprezach wersja tego trunku to po prostu alkohol i sok owocowy. Slangowo określa często tanie wino lub inny tani alkohol, który pijemy wyłącznie, żeby nas sponiewierało.
2. W cukiernictwie poncz to płyn, którym nasącza się ciasto (najczęściej biszkopt). Dzięki niemu nie jest ono suche. Może być przygotowywany z dodatkiem alkoholu, jak i bez. Najprostszy przepis na poncz to: woda, cukier, sok z cytryny. A najczęściej używanymi trunkami w wersji alkoholowej są: likiery, rum, wódka, nalewki.
Przykłady użycia określenia poncz
- – Będziesz miał jakieś alko?
– Spokojnie, przygotowałem całą misę ponczu. - – Mmm to najlepszy tort, jaki jadłem.
– To dlatego, że nasączyłam biszkopt ponczem z dodatkiem nalewki od ciebie.
Poncz – analiza i ciekawostki
Słowo poncz oryginalnie po hindusku panch oznacza pięć, bo właśnie z tylu składników się składa.